Spisak lokalnih samouprava koje dobijaju subvencije za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

Spisak lokalnih samouprava koje dobijaju subvencije za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

01.09.2023. Građani Srbije će ove godine moći da konkurišu za subvencije za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti i instaliranje solarnih panela i kolektora u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Prijave će biti moguće tokom cele godine, a građanima će moći da dobiju i do 65 odsto investicije koju planiraju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da su novac za subvencije dobile sve lokalne samouprave koje su se prijavile.

Ukupno su opštine i gradovi od Ministarstva dobili 978,3 miliona dinara, dok su oni obezbedili iz sopstvenih budžeta 813,7 miliona dinara, pa će građani imati na raspolaganju 1,79 milijardi dinara, navodi se u odluci o dodeli sredstava.

Ministarka Dubravka Đedović izjavila je da veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi Srbije, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana.

Plan je da 50.000 domaćinstava dobije subvencije

„Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava“, rekla je Đedović.

Sledeći korak je da lokalne samouprave raspišu konkurs za izbor firmi koje će biti izvođači radova, a onda i za građane.

Ministarka Đedović je ranije izjavila da očekuje da one već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

Subvencije i do 65 odsto

Da podsetimo, novina u odobravanju subvencija je to što će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine, kao i da će moći da dobiju i do 65 odsto investicije koju planiraju. Dosad je bila praksa da im se odobrava do 50 odsto, dok ostalih 50 odsto, po pola, obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo.

Novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstva, oko 50.000 domaćinstava trebalo da dobije subvencije.

Građani mogu da dobiju subvencije za zamenu stolarije, izolaciju krovova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela i toplotnih pumpi.

Spisak

Ove lokalne samouprave su dobile subvencije:

Kučevo, Dimitrovgrad, Ćuprija, Bački Petrovac, Odžaci, Savski Venac, Savski Venac, Smederevska Palanka, Trgovište, Sečanj, Stara Pazova, Bela Crkva, Apatin, Bojnik, Opovo, Žagubica, Topola, Sokobanja, Aleksinac, Bačka Topola, Babušnica, Nova Varoš, Vladimirci, Rača, Kuršumlija, Požega, Senta, Niš, Kosjerić, Lazarevac, Smederevo, Petrovac na Mlavi, Knjaževac, Arilje, Gornji Milanovac, Titel, Mali Zvornik, Zemun, Prokuplje, Kovin, Golubac, Žitište, Despotovac, Lapovo, Nova Crnja, Užice, Novi Bečej, Malo Crniće, Valjevo, Knić, Šid, Ljubovija, Plandište, Blace, Kragujevac, Žabari, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Kula, Lučani, Brus, Kraljevo,  Pećinci, Kruševac, Merošina, Požarevac, Aleksandrovac, Barajevo, Ivanjica, Zvezdara, Vladičin Han, Lebane, Aranđelovac, Loznica, Subotica, Novi Sad, Kanjiža, Paraćin,Pirot, Prijepolje, Alibunar, Čačak, Čajetina, Sombor, Šabac, Vršac, Trstenik, Zrenjanin, Mali Iđoš, Bor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Negotin, Žabalj, Boljevac, Mladenovac, Kovačica, Novi Kneževac, Rakovica, Novi Pazar, Kikinda, Veliko Gradište, Irig, Bosilegrad, Pančevo, Grocka, Voždovac, Batočina, Bela Palanka, Vranje, Bečej, Beočin, Varvarin, Zaječar, Preševo, Bogatić, Obrenovac, Raška, Majdanpek, Priboj, Tutin, Temerin, Leskovac, Bajina Bašta,Sremski Karlovci, Inđija, Svijalnac, Bač, Bujanovac, Koceljeva, Vrbas, Palilula.
No comments yet
Search