FAQ

[email protected]

Pošaljite nam email

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Datum objave

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu objavilo je javni poziv za dodelu subvencija od najmanje 10.000 do maksimalno 25.000 evra za poljoprivredna gazdinstva, dok će mala i srednja preduzeća moći da dobiju od 12.500 do 200.000 evra.

Na ovom javnom pozivu biće raspodeljeno 700 miliona dinara (oko šest miliona evra), a do kraja godine biće objavljena još dva poziva, kako bi ove godine bile dodeljno ukupno 20 miliona evra, saoštilo je Ministarstvo.

Subvencije se dodeljuju po sistemu 50-40-10 što znači da bespovratna sredstva iznose do 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a deset odsto učešće fizičkog ili pravnog lica.

 

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Prijave se mogu podneti do 4. juna, navodi se u javnom pozivu.

 

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije); nabavku nove opreme za digitalizaciju i/ili automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom, kao i nabavku i instaliranje novih navigacionih GPS sistema na traktore, kao i za unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

 

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Osim njih prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a, navelo je Ministarstvo.

 

Vrednost projekta za konkurentnu poljoprivredu koje će Ministarstvo u naredne tri godine sprovesti sa Svetskom bankom, je 38 miliona dolara.

 

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to fizičko lice, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Zatražite
Ponudu

Popunjavanjem ove forme možete zatražiti ponudu a mi ćemo Vas kontaktirati sa idejnim rešenjem u što kraćem roku

Tip solarnog sistema

U kartici ispod odaberite tip solarnog sistema koji Vas interesuje.
A zatim popunite formu za isti.